Zeventiende editie Alpe d’HuZes levert 18 miljoen euro op

Alpe d’HuZes 2024 heeft het fantastische bedrag van 18.017.606 euro opgeleverd. Deze opbrengst werd bekendgemaakt bij de finish van het fondsenwervende evenement, dat vandaag voor de 17e keer op de flanken van de Alpe d’Huez plaatsvond. Het totale bedrag wordt besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek.

foto Erwin Kessing

Vanaf 4.30 uur vanmorgen hebben 5000 deelnemers fietsend of lopend de bekende Franse berg beklommen. Dat deden ze tot maximaal zes keer. Voor deze prestatie laten ze zich sponsoren om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. De koersdag vormt het hoogtepunt van een koersweek die in het teken staat van saamhorigheid, emoties delen en herdenken. Woensdag deden al bijna 450 mensen mee aan Alpe d’HuZus, bedoeld voor vrijwilligers en supporters die op de koersdag zelf in touw zijn. Zij beklommen wandelend of fietsend één keer de Alpe d’Huez.

“We kunnen weer terugkijken op een geweldige week”, aldus Erik Jutstra, voorzitter van Alpe d’HuZes. “Vandaag begonnen we met zon, maar iedereen heeft ook de latere regen getrotseerd. Ik ben ontzettend trots op alle deelnemers, vrijwilligers, sponsoren, donateurs en – niet te vergeten – de vele mensen langs de route die vandaag iedereen de berg omhoog juichten. Met een prachtig bedrag als afsluiting.”

Besteding donaties

De donaties aan Alpe d’HuZes komen rechtstreeks in het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. In nauw overleg met KWF Kankerbestrijding worden de gelden besteed. Honderd procent van de donaties wordt verantwoord besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek binnen verschillende thema’s. De opbrengsten van dit jaar gaan naar de thema’s Ambitie – het stimuleren van jonge onderzoekers, Hermannetjes – financiële ‘duwtjes in de rug’ en Nieuwe ontwikkelingen.

Ook KWF-directeur Carla van Gils kijkt met trots terug: “De saamhorigheid die ik deze week weer heb mogen ervaren, is ongekend. Het hele jaar door wordt er door de vrijwilligersorganisatie achter de schermen enorm hard gewerkt en door deelnemers fanatiek getraind en geld opgehaald. Dat komt deze eerste week van juni allemaal bij elkaar. Met een lach, een traan, in de zon en in de regen. Het enorme bedrag van ruim 18 miljoen euro is hiervan het geweldige resultaat. Daarmee kunnen we echt bergen verzetten en prachtig kankeronderzoek financieren. Deelnemers, vrijwilligers, sponsoren, donateurs: dankjulliewel.”

Meer informatie over de bestedingen van het opgehaalde geld is te vinden op de volgende websites: 

Bron: Alpe d’HuZes