Studiereis : Laat u inspireren door de Deense sportwereld

pr-education

Op 13 en 14 april 2023 organiseren wij een studie- en netwerkreis naar Kopenhagen, Denemarken.  Denemarken is gidsland op het gebied van sport. Waarom organiseren wij deze reis?

Al decennia lang zijn wij professioneel actief in de sportwereld, voornamelijk in de Deense en Nederlandse sportwereld. Twee heel verschillende werelden. Onlangs verscheen in de magazine van de Zwembadbranche een artikel waarin we oproepen tot een ‘paradigma shift’ naar hoe in de maatschappij naar sport en bewegen kijken. Een verschuiving richting een Deense instelling: sport als vitaal onderdeel van de maatschappij.

De Deense sportwereld: een duurzame blauwdruk voor de essentiële rol van sport in de samenleving.

Een paradigma shift is het veranderen van de blauwdruk van ons beweeg- en sportbeleid. Deze verandering behelst dat sport maatschappelijk gezien moet worden, en beoordeeld, als essentieel. Een gezond beweeg en sportklimaat dat echt inzet op een vitaal Nederland.

Niet voor niets is onlangs bevestigd dat het maatschappelijk rendement op sport (SROI) bijzonder hoog is: onlangs bleek uit onderzoek dat elke geïnvesteerde euro een maatschappelijk rendement van € 2,70 oplevert.

Wij zien vier pijlers voor een vitaal Nederland:

  1. Investeren in onze professionals: verbeteren arbeidsvoorwaarden, betere loopbaanperspectieven, meer en blijvend investeren in educatie en meer samenwerking met en of bundelen van ‘de sport’ (en eventueel andere sectoren). Deze pijler sluit haast naadloos aan bij de Human Capital Agenda Sport van het VWS
  2. Accommodatiebeleid: de accommodaties moeten aansluiten bij de maatschappelijke vraag vanuit een gemeente (of regio), waarbij de politiek financiert en de exploitant faciliteert: de focus moet vooral liggen op het maximaliseren van het maatschappelijk rendement en minder op het financieel rendement.
  3. Versterking verenigingen: de sport is gebaat bij het professionaliseren en versterken van de verenigingen. Een goede mix tussen professionals en vrijwilligers zal het maatschappelijk rendement van verenigingen verbeteren, zowel qua breedte- als topsport.
  4. Samenwerking binnen de sport en tussen de sport en politiek moet worden gestroomlijnd met als uitgangspunt het bereiken van het maximale maatschappelijke rendement. Dit vereist een integraal sportbeleid die loopt van een sportmentaliteit van beslisser in de tweede kamer, de professionals in de markt en alle schakels die er tussen zitten.

Wat levert de studiereis u op?

De studiereis is interessant voor alle professionals in de sportwereld waarbij u veel inspiratie en informatie verkrijgt, zoals:

  • voor professionals zoals adviseurs, beleidsbepalers, managers en directeuren interessant: het Deense model biedt inzicht in het organisatie- en financieringsmodel van exploitatievormen waarin alle gemeentelijke sportvoorzieningen onder één organisatie vallen, in samenwerking met alle verenigingen.
  • voor werkgevers en vakbonden, waarvoor de arbeidsvoorwaarden, loopbaanmogelijkheden en educatie in Denemarken aan de orde komen, alsmede het samenspel tussen de landelijke overheid, lokale overheid, sportverenigingen en exploitanten.
  • specialisten die met educatie aan sport verbonden zijn. Zij zullen kennis nemen van het educatieve systeem, waarbij met een ruim budget continue wordt gewerkt aan het verder professionaliseren van alle geledingen in de organisaties.
  • verenigingen kunnen leren wat de mogelijkheden zijn wanneer zij afdoende (financieel) worden ondersteund en hoe zij hiermee hun maatschappelijke rol nog beter in kunnen vullen.

Inhoud studiereis

Aan de hand van een bezoek aan een voorbeeld accommodatie en een set aan unieke Deense topsprekers uit de markt zullen deze onderdelen aan de orde komen. Joop Alberda en Michael Andersen zullen ons door de diverse onderdelen heen begeleiden en het programma koppelen aan uw leerdoelen.

Daarnaast zult u kennis maken met Deense deelnemers aan deze reis waardoor u een waardevol internationaal netwerk kunt opbouwen. Ook zal er voldoende ruimte zijn voor kennisuitwisseling. Dé uitgesproken unieke gelegenheid om te net- en samenwerken.

Via een take-in gesprek brengen wij de interesses en eventuele leerdoelen van de deelnemers in kaart, waarop het programma zal worden vormgegeven. Ook zullen moderators de rode draad bewaken en antwoord zoeken op vragen als: wat kan ik er straks in Nederland mee?

Er zal een bezoek worden gebracht aan het Rudersdal sportcomplex, waar wordt samengewerkt met meer dan 35 sportverenigingen. Eén van die verenigingen is Sigma Swim, een zwemvereniging met ruim 3.000 leden die een budget heeft van meer dan een miljoen euro. Deze vereniging levert sinds 2000 dan ook onafgebroken zwemmers aan de Olympische Spelen. Tenslotte is het interessant dat Rudersdal delen van zijn voorzieningen kosteloos ter beschikking stelt aan de gemeenschap. Naast zwemmen zal ook aandacht worden besteed aan de Deense successen in:

  • Handbal: het succes van het Deense handbal, waarbij de heren de laatste drie wereldkampioenschappen hebben gewonnen. Handbal is vooral populair in kleinere gemeenten en door goed opgeleide jeugdcoaches is de talentontwikkeling van wereldklasse;
  • Voetbal is de meest populaire sport voor Deense kinderen. Recent is vooral het damesvoetbal enorm gegroeid, zowel in hoeveelheid voetbalsters als in de ontwikkeling. Zowel de Deense bond (DBU) en de clubs hebben een enorme focus op talent ontwikkeling en goede trainingsfaciliteiten;
  • Zowel op de weg, op de baan als in het BMX is wielrennen momenteel dé sport waarin Denemarken de meeste internationale successen boekt, waaronder de tourwinst door Jonas Vingegaard.

Wie zitten er achter de studiereis?

De organisatoren zijn:

  • Joop Alberda: het meest bekend als coach van het gouden Olympisch Nederlands volleybalteam van 1996 in Atlanta. Deze prestatie is door het Nederlandse publiek gekozen tot sportmoment van de twintigste eeuw.
    Joop heeft een brede ervaring als sportbestuurder o.a. als technisch directeur bij de NOC*NSF, de zwembond en volleybalbond, maar is als allrounder ook werkzaam geweest in b.v. het wielrennen, roeien en voetbal. Ook is Joop mede oprichter van NL Coach, de belangenbehartiger van coaches en trainers, en is sinds 2020 betrokken bij ‘Bewegen het nieuwe Normaal’, met als doel herwaardering van bewegen als preventie.
  • Michael Andersen: 8 jaar lang ‘Chief Executive Officer’ van Team Denmark (het Deense equivalent voor de NOC*NSF) met veel ervaring in de Deense sport en educatieve wereld. Momenteel adviseert Michael vele Scandinavische organisaties over sportontwikkeling.
  • Peter Klos, sinds 2009 manager van Sportfondsenbad Edam-Volendam (de Waterdam) en projectmanager bij het Projectenbureau van Sportfondsen Nederland, afgestudeerd bestuurskunde en post-hbo opgeleid tot projectmanager, ondernemer en betrokken in de lokale politiek.
  • Ricky Jørgensen: voormalig Deens topsporter en partner van Wieke Hoogzaad, voormalig Nederlands sportvrouw van het jaar. Jørgensen is sinds 2007 werkzaam in de Deense sportwereld als coach en trainer van sportverenigingen en organisaties, directeuren, managers en teams. Ricky is gespecialiseerd in op maat gemaakte strategieën op zowel organisatie als menselijk niveau en richt zich hierbij vooral op de sportwereld, zakelijke cultuur en sport evenementen en non-profit organisaties.

Inschrijving

Er is veel interesse naar de studiereis en uit meerdere landen. Zo is er logischerwijs veel interesse vanuit Denemarken, maar ook uit andere landen. In Nederland worden gesprekken gevoerd met mensen uit de politiek (van landelijk tot gemeentelijk), educatie, bedrijven maar natuurlijk mogen onze eigen experts op het gebied van exploitatie niet ontbreken. Vandaar dat wij u via deze weg een open uitnodiging versturen, maar wees op tijd, want de plekken zijn beperkt.

Wilt u meer informatie?

Bekijk alle informatie op de website van pr-education.

 


> Eerder gepubliceerd in augustus 2022 <

 

Op 15 en 16 september organiseren wij een studie- en netwerkreis naar Kopenhagen, Denemarken.  Denemarken is gidsland op het gebied van sport. Waarom organiseren wij deze reis?

Onlangs verscheen in het ZBB blad een artikel waarin Peter Klos en Ricky Jørgensen oproepen tot een ‘paradigma shift’ naar hoe in de maatschappij naar sport en bewegen wordt gekeken. Als aanzet hiertoe wordt samen met meerdere spelers in de markt een studie- en netwerkreis naar Denemarken georganiseerd, die u wellicht al via het VSG langs heeft zien komen. Maar wat is het initiatief precies?

Paradigme shift: een nieuwe blauwdruk voor sport- en bewegen

Een paradigma shift is niets meer dan het veranderen van de blauwdruk van ons beweeg- en sportbeleid. Deze verandering behelst dat sport maatschappelijk gezien moet worden, en beoordeeld, als essentieel. Een gezond beweeg en sportklimaat dat echt inzet op een vitaal Nederland.

Niet voor niets is onlangs bevestigd dat het maatschappelijk rendement op sport (SROI) bijzonder hoog is: onlangs bleek uit onderzoek dat elke geïnvesteerde euro een maatschappelijk rendement van € 2,70 oplevert.

Wij zien vier pijlers voor een vitaal Nederland:

  1. Investeren in onze professionals: verbeteren arbeidsvoorwaarden, betere loopbaanperspectieven, meer en blijvend investeren in educatie en meer samenwerking met en of bundelen van ‘de sport’ (en eventueel andere sectoren). Deze pijler sluit haast naadloos aan bij de Human Capital Agenda Sport van het VWS
  2. Accommodatiebeleid: de accommodaties moeten aansluiten bij de maatschappelijke vraag vanuit een gemeente (of regio), waarbij de politiek financiert en de exploitant faciliteert: de focus moet vooral liggen op het maximaliseren van het maatschappelijk rendement en minder op het financieel rendement.
  3. Versterking verenigingen: de sport is gebaat bij het professionaliseren en versterken van de verenigingen. Een goede mix tussen professionals en vrijwilligers zal het maatschappelijk rendement van verenigingen verbeteren, zowel qua breedte- als topsport.
  4. Samenwerking binnen de sport en tussen de sport en politiek moet worden gestroomlijnd met als uitgangspunt het bereiken van het maximale maatschappelijke rendement. Dit vereist een integraal sportbeleid die loopt van een sportmentaliteit van beslisser in de tweede kamer, de professionals in de markt en alle schakels die er tussen zitten.

Waarom is de studiereis interessant?

De studiereis is interessant voor alle professionals in de sportmarkt:

  • voor (aanstaande) adviseurs, beleidsbepalers, managers en directeuren interessant omdat het Deense model inzicht biedt in het organisatie- en financieringsmodel van exploitatievormen waarin alle gemeentelijke sportvoorzieningen onder één organisatie vallen, in samenwerking met alle verenigingen.
  • voor werkgevers en vakbonden is het interessant omdat de arbeidsvoorwaarden, loopbaanmogelijkheden en educatie aan de orde komen, alsmede het samenspel tussen de landelijke overheid, lokale overheid, sportverenigingen en exploitanten.
  • specialisten die met educatie aan sport verbonden zijn zullen kennis nemen van het educatieve systeem, waarbij met een ruim budget continue wordt gewerkt aan het verder professionaliseren van alle geledingen in de organisaties.
  • verenigingen kunnen leren wat de mogelijkheden zijn wanneer zij afdoende (financieel) worden ondersteund en hoe zij hiermee hun maatschappelijke rol nog beter in kunnen vullen.

Inhoud studiereis

Aan de hand van een bezoek aan een voorbeeld accommodatie en een set aan unieke Deense topsprekers uit de markt zullen deze onderdelen aan de orde komen. De meeste sprekers zullen daarnaast beide dagen aan het gehele programma deelnemen, een unieke gelegenheid om te net- en samenwerken.

Zo zal er een bezoek worden gebracht aan het Rudersdal sportcomplex, waar wordt samengewerkt met meer dan 35 sportverenigingen. Eén van die verenigingen is Sigma Swim, een zwemvereniging met ruim 3.000 leden die een budget heeft van meer dan een miljoen euro. Deze vereniging levert sinds 2000 dan ook onafgebroken zwemmers aan de Olympische Spelen.

Tenslotte is het interessant dat Rudersdal delen van zijn voorzieningen kosteloos ter beschikking stelt aan de gemeenschap.

Wie zitten er achter de studiereis?

De organisatoren zijn:

  • Peter Klos, sinds 2009 manager van Sportfondsenbad Edam-Volendam (de Waterdam) en projectmanager bij het Projectenbureau van Sportfondsen Nederland, afgestudeerd bestuurskunde en post-hbo opgeleid tot projectmanager, ondernemer en betrokken in de lokale politiek.
  • Ricky Jørgensen, voormalig Deens topsporter en partner van Wieke Hoogzaad, voormalig Nederlands sportvrouw van het jaar. Jørgensen is sinds 2007 werkzaam in de Deense sportwereld als coach en trainer van sportverenigingen en organisaties, directeuren, managers en teams. Jørgensen is dan ook ervaringsdeskundige en weet uit eerste hand wat de verschillen zijn tussen beide sportwerelden.

Open uitnodiging

Er is veel interesse naar de studiereis en uit meerdere landen. Zo is er logischerwijs veel interesse vanuit Denemarken, maar ook vanuit Zweden, Noorwegen en Frankrijk. In Nederland worden gesprekken gevoerd met mensen uit de politiek (van landelijk tot gemeentelijk), educatie, bedrijven maar natuurlijk mogen onze eigen experts op het gebied van exploitatie niet ontbreken. Vandaar dat wij u via deze weg een open uitnodiging versturen, maar wees op tijd, want de plekken zijn beperkt.

Wilt u meer informatie?

Bekijk alle informatie op de website van pr-education.