Schrijf je nu in voor de Koningsspelen 2024

Koningsspelen

Vanaf vandaag kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 12e editie van de Koningsspelen. Kindcentrum De Wijde Blik in Hilversum mocht dat doen onder toeziend oog van Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen, als eerste basisschool van Nederland. Televisiepresentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard onthulden met een heuse battle het nieuwe thema: Ontdek!

Een sportief Oranjefeest

De Koningsspelen vinden vrijdag 26 april voor de 12e keer plaats, traditiegetrouw op de laatste vrijdag voor Koningsdag. In 2023 deden bijna 1,3 miljoen kinderen mee aan het sportieve Oranjefeest, afkomstig van 6.300 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland. Tijdens de Koningsspelen staat het plezier in actief bewegen en samen goed ontbijten centraal. Het doel van de Koningsspelen is om bij te dragen aan een verbonden, sportieve en gezonde samenleving.

Thema 2024: Ontdek!

Met het thema ‘Ontdek!’ worden kinderen uitgedaagd om nieuwe dingen op het gebied van bewegen en gezonde voeding uit te proberen. Ontdekken maakt kinderen nieuwsgierig, helpt met het ontwikkelen van nieuwe skills en is bovenal heel erg leuk.

Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen, zegt hierover: “Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die op een jonge leeftijd al voldoende én gevarieerd sporten, ook op latere leeftijd vaker blijven sporten en bewegen. Met de Koningsspelen laten we kinderen dit jaar proeven en ontdekken welke sport of beweging ze leuk vinden om te doen. Want plezier is het allerbelangrijkste! Daarbij geeft een goed ontbijt een kind in de groei de energie die het nodig heeft om te leren, te sporten en te spelen. Hoe fijn is het als je een ontbijt ontdekt dat zowel lekker als gezond is.”

Bij de aftrap gingen Ron Boszhard en Britt Dekker met kinderen van Kindcentrum De Wijde Blik gelijk aan de slag tijdens de ‘Ontdek! Battle’, waarbij ze in drie rondes de Mystery snack, sport én guest moesten ontdekken.

Koningsontbijt

Een gezonde start van de dag met een voedzaam ontbijt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom laten we kinderen op een feestelijke manier ervaren hoe belangrijk het is om elke dag te ontbijten. “Als Jumbo omarmen we dit prachtige initiatief ook dit jaar weer met veel plezier. We vinden het belangrijk om ieder kind een gezonde start van de Koningsspelen te geven. Daarom verzorgen we een heerlijk Koningsontbijt voor ruim 1 miljoen Nederlandse basisschoolkinderen, zodat zij vol energie kunnen starten aan een dag vol beweging. We kijken uit naar weer een mooie editie.” Aldus Ton van Veen, CEO Jumbo Supermarkten.

Daba Die Daba Daa

Goochelaar Steven Kazàn maakte op een magische wijze de titel van het Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen bekend: ”Daba Die Daba Daa”. In maart lanceert Kinderen voor Kinderen het nieuwe Koningsspelenlied, en vanaf dan kan iedereen van start gaan met het oefenen van het dansje.

Met plezier bewegen; daar gaat het natuurlijk om bij de Koningsspelen. De Koningsspelen stimuleert kinderen het hele jaar door om in beweging te komen, bijvoorbeeld door de Koningsspelen Moves. Met deze energizers voor in de klas kunnen kinderen tussen de lessen door bewegen. Dit zorgt voor goede energie en een betere concentratie. Kijk hiervoor op www.koningsspelen.nl/energizers.

Ontdek een nieuwe sport die bij je past

Ook dit jaar ontvangen alle deelnemende scholen het nieuwe Sport-en Feestpakket, met allerlei verschillende sportmaterialen. PostNL zorgt ervoor dat deze pakketjes voorafgaand aan de Koningsspelen op alle deelnemende scholen wordt bezorgd. Met het Sport-en Feestpakket kunnen ze nieuwe sporten ontdekken en kijken wat bij hen past.

Scholen kunnen ook aangeven als ze ondersteuning wensen bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de ‘Online Koningsmatch Tool’. Via deze tool kunnen scholen eenvoudig in contact komen met sportaanbieders in de buurt die graag helpen.

Inschrijven voor de Koningsspelen kan tot en met 28 februari 2024.

Bron: Koningsspelen