Recordaantal kinderen doet mee met de Koningsspelen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vanochtend op Sportcentrum De Scheg in Deventer de officiële opening verricht van de Koningsspelen. Samen met 850 kinderen van vijf basisscholen nam de Koning deel aan het Koningsontbijt. Daarna gaf hij met 10 kinderen – in het kader van 10 jaar koningschap – de aftrap voor het sportieve gedeelte en bezocht hij een aantal sportactiviteiten.

Een recordaantal van 1,3 miljoen kinderen heeft deze editie meegedaan met de Koningsspelen. In Nederland doet 93% van alle scholen in het primaire onderwijs mee. Ook op de Nederlandse scholen in het buitenland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk doen veel kinderen mee met het Oranjefeest dat in het teken staat van met plezier ontbijten en bewegen.

Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen: “Elke editie was mooi, maar deze vind ik extra bijzonder. In de eerste plaats, omdat meer dan 90 procent van alle basisscholen meedoet aan de Koningsspelen. Daarnaast is het mooi dat we tijdens deze tweedaagse editie – in lijn met het thema ‘Iedereen doet mee’ –  vrijwel alle kinderen bereiken. In een tijd waarin sporten en bewegen noodzakelijker is dan ooit, is dat geweldig. En dat we ook nog een miljoen kinderen een ontbijt kunnen aanbieden dankzij Jumbo en kinderen met elkaar laten verbinden, maakt me trots.”

De Koningsspelen vonden dit jaar eenmalig plaats op twee dagen. Kinderen van scholen die vanwege het Suikerfeest een aangepast programma hebben, hadden daardoor donderdag ook de gelegenheid om samen te ontbijten en te sporten.

19 APRIL 2023 – Op donderdag 20 en vrijdag 21 april schuiven maar liefst 1 miljoen kinderen aan bij het Koningsontbijt.

Een gezonde start van de dag met een gezond ontbijt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom laten we kinderen – samen met onze partner Jumbo – op een feestelijke manier ervaren hoe belangrijk het is om elke dag te ontbijten.

“Voorafgaand en tijdens de Koningsspelen laten we kinderen op een feestelijke manier ervaren hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Een goed ontbijt geeft een kind in de groei de energie die het nodig heeft om te leren, te sporten en te spelen. Dat Jumbo dit in de afgelopen 11 jaar mogelijk heeft gemaakt voor miljoen kinderen, is echt heel bijzonder. Ik ben dan ook dankbaar dat we al zo lang met elkaar een bijdrage leveren aan een gezonde samenleving,” aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer Koningsspelen.

Samenstelling van het ontbijtpakket

Alle kinderen kunnen genieten van een lekker en gevarieerd ontbijt. Dit is volledig in lijn met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Meer over het gratis ontbijt vind je hier Het Koningsontbijt (koningsspelen.nl)

Om de Koningsspelen 2023 en het ontbijt nóg leuker te maken, zijn er leuke en leerzame items gemaakt waarmee leerkrachten en kinderen samen met de klas aan de slag kunnen gaan. Denk aan een placemat, de ontbijtbingo én ontbijtpretboekjes voor verschillende niveaus. Je vindt ze hier.

Bron: Koningsspelen