Column afscheid Ahmed Aboutaleb – Werk aan de winkel

Na zes jaar neem ik afscheid als lid van de Nederlandse Sportraad. Met een beetje pijn in mijn hart, want sporten is mij dierbaar. Toen ik zitting nam in de Sportraad, was ik al overtuigd van de helende effecten van sport. Door regelmatig in het bos te joggen, heb ik mijn gezondheid aanzienlijk verbeterd. Zo’n positieve ervaring gun je natuurlijk iedereen.

Uit onderzoek blijkt ook steeds weer hoe belangrijk sporten is. Voor iedereen, jong en oud. Het stimuleert je fysieke gezondheid en je mentale welzijn. Want samen sporten is niet alleen een lichamelijke activiteit, maar ook een sociale. Buiten een balletje trappen, afzien tijdens een bootcamp of gezellig een fietstochtje maken. Via een sportvereniging of gewoon door er samen op uit te gaan. Zelfs als je elkaar verder niet kent, moedig je elkaar aan en ben je lekker in de buitenlucht.

Helaas is bewegen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom hebben we in Rotterdam schoolsportverenigingen opgericht in buurten waar weinig sportaanbod is. En zorgen we dat de buitenruimte geschikt is om te bewegen. Dat doen we met speciale wandel- en fietsroutes voor alle leeftijden, avontuurlijke speelplekken voor kinderen en sportplekken voor calisthenics en urban sport, populair bij jongeren. Want als jongeren hun tijd en energie kwijtkunnen in sportieve activiteiten, zijn zij minder makkelijk te verleiden het ‘ongezonde’ pad op te gaan.

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het stimuleren van een gezonde levensstijl. Wij weten waar de knelpunten zitten. Daarom sta ik achter het Sportwet-advies van de Nederlandse Sportraad. Die wet maakt gemeenten verantwoordelijk voor lokale sport en beweging. Helpt de sportsector verder te professionaliseren. En vraagt aandacht voor laagdrempelige voorzieningen voor topsport en gehandicaptensport.

Er is nog veel werk aan de winkel. Voor de leden van de Nederlandse Sportraad, voor alle Nederlandse gemeenten en voor mensen zelf. Uiteindelijk moet je zelf die stap maken! Wij geven het goede voorbeeld met sportklassiekers zoals de Marathon van Rotterdam, maar ook met nieuwe evenementen. In 2023 zijn in Rotterdam hopelijk de European Para Championships, waar paralympische sporters laten zien dat er volop sportmogelijkheden zijn voor mensen met een beperking. En in 2030 hoopt Rotterdam base camp te zijn voor de Youth Olympic Games, gericht op jongeren. Hopelijk enthousiasmeert dat jongeren in heel Nederland om actief te worden en sportief te blijven.

Overal kunnen sporten en bewegen, op elk niveau. Of dat nu bij een topsportvereniging is of in het verzorgingstehuis. Daar gaan we voor. Samen kunnen we bergen verzetten, en dat is nog gezond ook!

Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam

Bron : De Nederlandse Sportraad